София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Англия с отговор кой е отровил семейство Скрипал

Според британските власти в покушението са участвали няколко руснаци

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Властите във Великобритания твърдят, че вече разполагат с отговор на въпроса  кои са хората, виновни за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, това съобщи  английският вестник „Сън“. Според изданието в заговора с цел убийството на семейство Скрипал са участвали няколко руски граждани.
 
„Следователите предполагат, че с помощта за видеонаблюдение са идентифицирали заподозрените лица, извършили нападението с отровното вещество „Новичок“. Те са засекли информацията с помощта на записи на хората, които са влезли в Обединеното кралство по същото време“, твърди източник, запознат с хода на разследването.
 
Припомняме, че инцидента с отравянето на бащата и дъщерята Скрипал се случи на 4 март тази година в английския град Солсбъри, където  двамата от години живеят. След продължително лечение двамата все пак успяха да се възстановят, но към този момент все още отказват да говорят за случилото се. 
 
Английската полиция излезе  непосредствено след събитието с информация, че Скрипал са отровени с нервнопаралитичен газ „Новичок“ и обвини затова пряко Русия. От Кремъл обаче категорично отрекоха да имат нещо общо и заявиха, че нито в бившия СССР, нито в Русия е съществувала програма за разработване на подобен вид бойно вещество.
 
. Въпреки това обвиненията доведоха доизтегляне на множество чуждестранни дипломати от Русия.
 
От март до юли, освен случая Скрипал имаше още два подобни инцидента с отравяне – единият отново в Солсбъри, а другият в град, намиращ се в непосредствена близост с него.