София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Антон Кутев: Нинова не удържа единството на БСП

Според червения депутат разцеплението в БСП е факт

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Депутатът от БСП Антон Кутев коментира тази сутрин защо при вчерашното гласуване за шеф на антикорупционната комисия почти половината депутати на левицата подкрепиха Сотир Цацаров. Според него разцеплението в БСП е факт.

„Този факт ще бъде ясен след няколко месеца, засега са само симптоми. Говорим за два различни процеса – разцепление в партията и разцепление в групата. Според мен Корнелия Нинова не успя да удържи единството на групата. Това е видно. Мотивацията на хората, които са подкрепили Цацаров, е най-различна. Със сигурност сред една част от хората, има страх, но със със сигурност има и гласували с най-добри намерения“, подчерта той.

Кутев каза, че Нинова не е направила необходимото, за да удържи единството на групата. БСП е единствената група, която е гласувала „против“. Всички други са гласували „за“.

„Хората от БСП, гласували „против“, са 30 човека. Това не е някакво политическо геройство. Това е начин на изразяване на политическа воля. Аз нямам усещането, че за последните години борбата с корупцията е подобрена. Ако главният прокурор, който е трябвало да се справи с корупцията, не е постигнал необходимите резултати, не е приемливо този човек да оглави антикорупционната комисия“, обясни червеният депутат.

Кутев допълни, че според него Цацаров е много добър юрист, изключителен професионалист, но той не върви в желаната насока.