София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Апартаменти валят

Редица българки депутати са сред имотните отличници

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

В началото на пролетта, политическото време за мнозина народни избраници се оказа мъгливо с дъжд от десетки апартаменти, закупени на подозрително ниски цени, или пък не.
 
След като преди дни стана ясно, че заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил луксозно жилище в един от най-елитните квартали на столицата за около 650 евро на квадратен метър, вместо на пазарната цена от 2 600 евро, списъкът не спира да расте.
 
До Цветанов бързо се наредиха министърът на правосъдието Цецка Цачева, бившият културен министър Вежди Рашидов и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.
 
В Кюстендил, президентът Румен Радев коментира скандала на седмицата, като обясни, че той удря върху реномето на цялата политическа класа.
Малко по-късно, облаците от централата на ГЕРБ се преместиха над тази на БСП. А апартаменти продължиха да валят с пълна сила.
 
Първа в червения списък се оказа лидерът на партията Корнелия Нинова. Според информация в медиите Нинова  притежава  апартамент  от 90 квадрата на столичната улица „Боряна“ в квартал Овча Купел, като  общата цена, която Нинова и съпругът й Митко са платили за имота е 21 514 лева.
 
Сред новата порция имотни отличници се наредиха левите депутати Валери Жаблянов и Жельо Бойчев. Според медийна публикация Жалблянов притежава къща в квартал "Драгалевци " в столицата с размери 300 кв. метра, закупена на цена от 360 000 лева. 
 
Жельо Бойчев пък имал апартамент от 175 кв. метра пак в София, закупен през 2006-та година за сумата от 57 100 лева.
 
Скандалът около жилищата не подмина и ДПС. На по-ниска от средната пазарна цена е придобила апартамент в София и депутатката от турската партия  Нигяр Джафер. Информацията за нея сочи, че през 2003 г. тя е закупила апартамент от 107 квадрата на цена от 65 000 лева. 
 
Лошото време не подмина и председателя на Антикорупционната комисия в парламента и депутат от НФСБ Борис Ячев. Данните за него сочели, че е закупил апартамент от 50 квадратни метра в София през 2009 г. за 37 500 лева. 
 
Специално за телевизия "Евроком" Ячев коментира случая, като обясни, че информацията, относно неговото жилище, не е вярна.
 
Дали и кога облаците около родните депутати ще се разсеят и  ще спрели дъждът от апартаменти да вали над тях, предстои да разберем.