София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арабаджиеви пред съда

Очаква се днес да се реши дали семейството остава в ареста

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Очаква се днес съдът в Барселона да реши дали задържаните Ветко и Маринела Арабджиеви остават в арест или излизат на свобода. 
 
Първоначалният им арест, постановен от властите за 72 часа изтече още в неделя сутринта, но тъй като е почивен ден съдилища в Испания не работеха.
 
На две инстанции съпрузите трябва да заявят ясно дали биха искали да бъдат екстрадирани в България, или да бъдат съдени в Испания. Ако  дадат съгласие за екстрадиция, това може да стане в рамките на 10 дни. Ако обаче не се съгласят - процедурата ще е по-дълга. 
 
В момента те най вероятно са  настанени в два различни ареста и въпреки че са задържани имат право да се свържат, с когото пожелаят, обясниха от комисариата на националната полиция, който отговаря за задържаните чужденци.
 
В момента по всяка вероятност текат и преговори между испанските и българските власти. Припомняме, че преди дни във Варна беше задържан, издирваният от Испания наркотрафикант  Хорхе Арбиса, който е в първата десетка на най издирваните престъпници. Очакванията са, че екстрадирането на Арбиса  от България, ще ускори връщането в страната ни на Ветко и Маринела Арабаджиеви.
 
В същото време Георги Семерджиев – Жоро Шопа, в чието луксозно имение в курорта Кабрера де Мар на 7 март  бяха заловени Арабаджиеви, вече е освободен от властите, не са му повдигнати обвинения и си е вкъщи. За сметка на това, властта у нас ще му търси отговорност за помагачество.
Самите Арабджиеви са обвинени за участие в престъпна група  за укриване на данъци и пране на пари.