София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха руския опозиционер Алексей Навални

Властите задържаха политика заради призиви за митинг

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе аресутван на излизане от дома си тази сутрин. Властите обявиха, че задържането е заради "нееоднакратни призиви за неразрешени митинги". Днес Навални трябваше да пристигне в Нижни Новгород и да проведе поредния опозиционен митинг. Преди да бъде задържан, Навални успя да напише в една от социалните мрежи - "Ех, как това старче Путин не желае аз да стигна до Нижни Новгород".

Вчера градските власти в Нижни Новгород демонтираха вече построената сцена и оборудване за митинга. Според законите на Русия, всички митинги и шествия на политически партии могат да се провеждат само след разрешение от местните власти и на посочено от тях място. Интересното е, че градската управа на Нижни Новгород даде разрешение за митинга на Навални, но впоследствие обяви, че на площада и по същото време ще се проведе спортен фестивал.
Навални има намерение да се кандидатира за президент на изборите през следващата година. В момента той провежда обиколки из страната и събира множество хора на своите митинги.