София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Аржентина стачкува против политиката на правителството

Транспортната схема в страната е блокирана

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Аржентина в обща стачка против политиката на правителството. В стачката участват двата най-големи профсъюза – Общата конфедерация на труда и Централният съюз на трудещите се. Профсъюзите протестират срещу масовите уволнения и отмяната на вносни мита в ущърб на местните производители. Синдикатите искат правителството да повишава заплатите така, че за да се компенсират последиците от инфлацията, която през 2016 беше около 40 на сто.

Транспортната схема в цялата страна е блокирана.На електронните табла на летищата се съобщава, че са отменени 800 полета. Влаковете и автобусите също няма да се движат. В столицата метрото ще остане затворено. Ще стачкуват и шофьорите на таксита. В болниците работят само спешните отделения и дежурните кабинети, в училищата и университетите занятията са отменени, отпадъците също няма да се извозват. Банките няма да обслужват клиенти.

Към стачката се присъединиха и работещите в търговския сектор. Няма да стачкуват работещите в данъчните служби, част от заетите в селското стопанство, работниците в нефтодобива.