София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арменският президент назначи Пашинян за премиер

Блокът на Никол Пашинян спечели последните парламентарни избори

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Арменският президент Армен Саркисян подписа в понеделник указ за назначаването на Никол Пашинян за премиер на републиката, съобщиха от пресслужбата на държавния главата на Армения, предаде ТАСС.

Според Конституцията на страната, политическата сила, която представлява абсолютно парламентарно мнозинство, номинира кандидат за поста министър-председател, който се назначава автоматично, с указ на държавния глава. Припомняме, че блокът на Пашинян спечели 70,43% от гласовете в парламентарните избори в Армения.

Арменският премиер Никол Пашинян започва кариерата си като опозиционен журналист, а през 1998 г. става основател и главен редактор на вестник “Орагир” (Дневник). През тези години Пашинян многократно ставаше участник в политически скандали и наказателни дела за клевета. По искане на властите вестникът му е затворен през 1999 г., след което Пашинян създава и започва да оглавява ново опозиционно издание, което оглавява до 2012 година. 

Пашинян започва политическата си кариера през 2006 г., като става един от основателите на алтернативната политическа инициатива. През 2008 г. той и неговата "Алтернатива" се присъединиха към опозиционното движение, оглавявано от първия президент на страната Левон Тер Петросян. Никол Пашинян стана един от най-активните участници в това движение, публично критикувайки властта, настоявайки за оставката на целия кабинет. На 19 февруари 2008 г. Тер-Петросян взе участие в президентските избори, където загуби от тогавашния премиер Серж Саркисян. След това започнаха мащабни протести на централния площад на Ереван - площад "Свобода", които прераснаха в сблъсъци между протестиращите и правоприлагащите сили. Пашинян бе обявен за издирване, но през юли 2009 г. той се предаде на властите. На 19 януари 2010 г. съдът го осъди на седем години затвор по обвинения в организиране на бунтове. Пашинян прекара малко повече от година в затвора, а през май 2011 г. беше освободен по амнистия в чест на 20-годишнината от независимостта на Армения.

След освобождаването Пашинян се завръща към активна политическа дейност и през 2012 г. е избран за депутат от Арменския национален конгрес на Тер-Петросян.

В началото на 2018 г. арменският президент Серж Саркисян, чийто мандат бе приключил, реши да се кандидатира за министър-председатели на страната. Никол Пашинян и неговата политическа сила нарекоха тази стъпка опит да се увековечи властта на Саркисян и започна движението „Моята стъпка”, което по-късно се превърна в мащабна протестна вълна.

Под натиска на демонстрантите на 23 април Саркисян подаде оставка като премиер. На 2 май се състоя избирането на нов премиер. Единствения кандидат бе Никол Пашинян. Парламентът обаче отхвърли кандидатурата му, след което избухна нова вълна от протести. На 8 май, по време на втория тур на изборите, законодателят одобри Пашинян за ръководител на арменския кабинет.

Като приоритет на неговата политика Пашинян определи провеждането на предсрочни парламентарни избори. За да ускори процеса на разпускане на парламента, той подаде оставка на 16 октомври. След това парламентът не избра два пъти за министър-председател Пашинян и в съответствие с конституцията беше разпуснат. На 9 декември се проведоха предсрочни парламентарни избори, по време на които блокът "Моята стъпка" на Пашинян получи абсолютно мнозинство, взимайки 88 от 132 депутатски мандата.