София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Атлантическият съвет призова за нови бази на НАТО у нас

С евроатлантическите партньори, но никога против Русия

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Атлантическият съвет призова за нови бази на НАТО в България

- Бившият президент Росен Плевнелиев: Аз съм с евроатлантическите партньори, но никога против Русия 

Атлантическият съвет апелира за изграждането на нови бази на НАТО в България. Становището на президенти, депутати, ексдипломати и военни експерти, изразено на конференция по случай 70 години от създаването на НАТО и 15 години от членството на България в пакта, е, че Русия води хибридна война срещу страните-членки на НАТО и ЕС.

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин нарече „стратегически“ избора на бомбардировача F-16 в конкурса за нов изтребител за българската армия.

Страните-членки на НАТО ще направят промени в общата си отбранителна концепция за пръв път от 50 години насам“, заяви посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, но уточни, че „в същото време не можем да си позволим да се разсейваме с планове за общоевропейска армия“.

Бившият държавен глава на България Росен Плевнелиев каза, че „е с евроатлантическите партньори, но никога против Русия“.

От Атлантическия съвет апелираха и за спиране на руските енергийни проекти на територията на страната, и за нови бази на НАТО у нас.