София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Автобус с българи се обърна в Сърбия (ОБНОВЕНА)

13 души са ранени, трима остават в болница

6 годиниИнциденти 5 Боряна Райчева

Автобус, превозващ български туристи, катастрофира вчера в Сърбия. При инцидента са пострадали 13 българи, като повечето от тях са охлузвания, 10 от тях са прегледани в болница и са освободени. Трима от ранените обаче са оставени за наблюдение от местните лекари. Останалите туристи са прекарали нощта в Крагуевац.

Автобусът е на туристическата фирма „Евелин Р” и е потеглил от Бургас за Босна и Херцеговина. В него пътували 19 души, с двама шофьори включително.
Малко преди Белград на магистралата водачът на автобуса загубил контрол и бусът се обърнал. Катастрофата е станала край сръбското село Чуприя.

Според първоначалната информация на шофьора му е станало лошо и е загубил контрол над автобуса. Фактите около инцидента обаче, тепърва ще се изясняват.

Туристите, които не са пострадали, продължават с екскурзията си. Министерството на туризма още вчера разпореди проверка по случая. Стана ясно, че автобусът е с изрядна документация, а шофьорите са били двама и са били отпочинали.

Българският посланик в Белград Радко Влайков е посетил нашите сънародници в болницата, консулът Георги Христов също е бил при тях и се е информирал за състоянието им от лекуващия ги екип.

Пред Нова телевизия Евелина Пулева, представител на туристическата фирма, организирала екскурзията разказа, че катастрофата е станала на прав участък. „Докато си пресмятах километрите, той зави и не можа да овладее автобуса. Той е в шок и не го е преглеждал лекар. Може и да му е прилошало. Иначе беше адекватен. Аз бях отпред. Разбихме предното стъкло и излязохме оттам. Спряха много хора, за да ни помогнат”, разказа Пулева.

Тя допълни, че хората, които са болница, ще останат там до понеделник, когато ще бъдат прегледани от неврохирург и ортопед и ще бъде преценено как да бъдат транспортирани до България. Може да се наложи туристическият автобус да ги прибере обратно в страната ни.

“Затова хората решиха, че е по-добре да продължим екскурзията си, и на връщане да ги приберем с автобуса”, обясни още Пулева.