София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Автомобилисти: Който има нужда от книжка, ще си плати още 300 лв. за курса

Според МВР практиката трябва да се увеличи, за да се подобрят резултатите

пропускане
5 годиниОбщество 23 Боряна Райчева

Основната идея е вместо кормуването да е 31 часа само в градска среда, то да се увеличи на 42 часа, но за сметка на това - при разнообразни условия.

Бизнесът вече пресмята, че това вероятно ще доведе до поскъпване на обучението с 300 лв. "Проблемът не е цената, а качеството на обучение. В коя страна с по-малко часове от България курсът е по-евтин?" Това попитаха от автомобилните организации във връзка с промените в шофьорските курсове.

Според Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка целта в момента е човекът да запомни основните правила. Нямаме време за допълнителни, но важни, неща като ивънградско шофиране, магистрала, нощно шофиране. Сега предлагаме допълнително време. Държавата няма вяра на браншовите организации затова направи анкета между хората. Всички искат часовете да са повече. "Тези 11 допълнителни часа са нужни, като 4 са за извън населено място. Искаме от Апи карта за маршрута, който е най-опасен, за да може да бъде обходен", каза още Йонков.

Не разбирам каква голяма драма има ако цената на курса скочи с 200-300лв. Който иска да изкара книжка и да има умението за цял живот ще си плати парите. Който няма нуждата от книжка ще се придвижва по друг начин. Това заяви Владислав Тодоров от Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Позицията на МВР е, че обучението трябва да бъде сериозно и отговорно. За толкова малко време водачът няма как да придобие необходимите рутина. Необходимо е часовете да се увеличат.

На въпрос дали изпитът е достатъчно релевантен Йонко Йонков отговори, че в колата има камера, която е в защита на интереса на гражданите. Чрез нея може да се подсигури дали изпитът е платен, дали протича по правилник и до колко ученикът възприема обучението.