София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бамбукова гора обгражда гроба на Ванга

Бамбук опасва Рупите вместо папур

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Преди години районът около храма и гроба на пророчицата е изобилствал от папур. Тогава служителите от фондация „Ванга“ решават да донесат и да засадят бамбук от Гърция. Изборът на това растение съвсeм не е случаен. Според мъдреците възлите по стъблата на бамбука представляват стъпала по стълбата на висшето познание. Младите бамбукови кълнове от своя страна символизират безкрайната младост.

Новосформираната горичка е пораснала бързо и е създала добра сянка в района. Също така това е единствената истинска и голяма бамбукова гора в Пиринско.

Приживе Ванга винаги е твърдяла, че растенията са живи създания, с които човек може  да общува. Пророчицата е била любителка на екзотичните цветя и е събирала билки от цял свят. Затова сега фондация „Ванга“ продължава да засява екзотични и редки растения в местността Рупите.