София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БАН и МОН подкрепиха млади учени

Състоя се юбилеен научен панаир "150 години Българска академия на науките"

4 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Институтът по математика и информатика на БАН, с подкрепата на Министерството на образованието и науката, организира днес юбилеен научен панаир "150 години Българска академия на науките".

Откриването на научния панаир бе подкрепено от зам.-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева и от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Присъстваха видни български учени и преподаватели.

Николай Георгиев, ученик в 11 клас на СМГ, беше един от участниците на събитието. Николай е млад учен с активен интерес към генетиката. Той представи проект, насочен към ефективното използване на ресурси в селското стопанство. Младежът е разработил уникален метод за оценка на репродуктивните качества на мъжки разплодници в овцевъдството.

Ученикът обясни ползите от използването на този метод за селското стопанство и развитието на българската наука.

Заместник-министър на образованието и науката г-жа Карина Ангелива заяви, че целта на съвместните действия на оглавяването от нея ведомство и на БАН е не само подкрепата и организирането, но и популяризирането на конкурса.