Гледай
на живо

Банев обвини Гешев: Престъпната група е бутафорна

Семейство Баневи остава в ареста

Банев обвини Гешев: Престъпната група е бутафорна Спецсъдът отказа да пусне семейство Баневи под домашен арест. Според съдия Иво Хинов има обосновано ... thumbnail text

Спецсъдът отказа да пусне семейство Баневи под домашен арест. Според съдия Иво Хинов има обосновано предположение, че Банев, жена му и майка му са извършили заедно престъпления, които били доказани от показанията на свидетелите и документите. Също така имало опасност Евгения и Николай Баневи да извършат друго престъпление, както и да влияят на свидетели.

Освен това съдията препоръча на прокуратурата да раздели делото на части, тъй като в него се разследва една икономическа дейност от 2005 година до 2018 г., което е изключително сложно и това би отнело много време.

В думите си към съда Банев обвини заместник-главния прокурор Иван Гешев в лъжа. “Съжалявам, че шефът на тези двама души излъга българския народ, че „АКБ Форес” е източило 2/3 от българската икономика. Прочетох томовете. Аз наистина мислех, че съм в детската градина. Всяка една дейност , която съм правил, се опитва да се изкара като криминално деяние. Съжалявам, че съм толкова рязък. Повече от смешно е да се твърди, че един човек от кабинета си и по телефона може да свърши толкова крупни престъпления. Да, „АКБ Форес” се развиваше чудесно, докато не дойде на власт правителството на ГЕРБ. Да, развиваше се чудесно до преди световната икономическа криза. В този случай прокуратурата действа поръчково, без никакви документи. Всички суми са изсмукани от пръстите . Моите адвокати ме съветват да поискам по-лека мярка”, каза Банев.

Той отново повтори, че престъпната група, състояща се от него, жена му и майка му, е бутафорна, като подчерта, че майка му не разбира нищо от икономика, съпругата му се занимава с туризъм, а той бил инвеститор, занимаващ се с бизнес от 30 години.