София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БАРАК ОБАМА РАЗКАЗА ПРЕД BBC ЗА СВОЕТО ОСНОВНО РАЗОЧАРОВАНИЕ

АМЕРИКА ПРИВЕТСТВА РЕШЕНИЕТО НА БРИТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ОТДЕЛИ 2 ПРОЦЕНТА ОТ БВП ЗА НУЖДИТЕ НА НАТО

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В ексклузивно интервю за BBC News, президентът на САЩ Барак Обама защити ядрената сделка, която САЩ и другите участници в шесторката постигнаха с Иран.  

Главното му разочарование обаче е, че по време на неговия мандат са се провалили опитите за законодателни промени по отношение на свободното носене на огнестрелно оръжие в Съединениете щати. По думите му, ако се види броя на жертвите от терористичния акт от 11 септември 2001 година, ще се види, че всяка година хората убити от огнестрелни оръжия на територията на САЩ са с десетки хиляди повече. Правото на свободно носене на огнестрелно оръжие е гарантирано за гражданите на Съединените щати от втората поправка на конституцията. За шестте и половина години от досегашния си мандат, Обама нееднократно е заявявал, че е необходимо по-строго законодателство в тази област. През 2012 година той предложи да се забрани на цивилни лица да носят или да съхраняват огнестрелно оръжие. Конгреса, в който мнозинството е съставено от републиканците, обаче не прие нито един такъв законопроект в тази област.

Според Обама в името на транс-атлантическото сътрудничество, Британия трябва да остане в рамките на Евросъюза. По думите му членството на Обединеното кралство в Евросъюза дава по-голяма сигурност, тъй като именно Великобритания се явява крайъгълен камък на тези международни институции, които бяха създадени след края на втората световна война. Обама каза това по повод предложението на Британския министър-председател Дейвид Камерън, да се направи референдум дали Обединеното кралство да остане в рамките на Евросъюза и след 2017-та година. Британия има много по-голяма изгода в условията на Европейския съюз. В частност става дума, че от британска страна искат да ограничат достъпа на граждани на страните членки до територията на Обединеното кралство, срещу което от Европейскията комисия остро възразяват.

Американския президент приветства решението на британското правителство да отдели 2 процента от вътрешния си брутен продукт за нуждите на НАТО. Обама отрече решението на Камерън да е взето под натиск от страна на Америка, вместо това каза, че по този повод между него и Камерън е имало частни разговори, без да конкретизира тяхното съдържание.

В интервюто пред BBC американския президент определя Британия, като „добър пратньор на Съединените американски щати“ в този ред на мисли, Обама заяви, че заедно щатите и Британия трябва да се стремят да направят света по-сигурен и организиран.

Информацията е на BBC