София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

BBC екранизира „Клетниците“ на Виктор Юго

„Клетниците“ има над 40 екранни адаптации

8 годиниКултура 16 Боряна Райчева

Телевизионният канал BBC възнамерява да екранизира романа на Виктор Юго "Клетниците", информира BBC News.
Това не е първият опит на BBC да "съживи" творбата: първият филм-адаптация на романа излиза през 1967 г., когато главната роля Жан Валжан изпълнява ирландският актьор Франк Финли. Последният път, когато "Клетниците" се появява на големия екран, е през 2012 г. под формата на тричасова музикална драма на съвместната британско-американска продукция.
Все още няма информация за режисьора и актьорския състав. От телевизионния канал все пак потвърдиха, че със сценария ще се заеме Андрю Дейвис - един от основните автори на поредицата "Къща от карти" и сериала, основан на романа на Лев Толстой "Война и мир".
Развълнуван съм, защото най-накрая имам възможността да отдам почит на великото дело, признава Дейвис. Екранизацията от 2012 г., по негово мнение, е твърде "разпокъсана и не предава пълнотата на картината."
BBC разкри също името на продуцента, който ще отговаря за излъчването на драмата в Съединените щати и Китай: Харви Уайнщайн, собственик на корпорацията Weinstein Television. Той, за разлика от Дейвис, леко отвори „вратичка“ относно сюжетната линия на филма. Според продуцента новата адаптация на филма ще бъде коренно различна от класическия вариант, защото действието ще се развива в две епохи: в XIX век, когато романът е написан, и нашето съвремие. "Това ще бъде напрегнато, сериозно произведение, съответстващо на събитията, които се случват в съвременния свят", разкрива Уайнщайн.
Романът на Виктор Юго "Клетниците", считан за един от шедьоврите на френския романтизъм, е публикуван за първи път през 1862 година. Действието се развива във Франция през първата половина на XIX век. По известния роман на Виктор Юго са заснети повече от 40 адаптации.