София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Белият Дом блокира резолюцията за „арменския геноцид“

До решението вероятно се е стигнало след срещата на Тръмп и Ердоган

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Американският сенатор-републиканец Линдзи Греъм блокира по молба на Белия Дом е блокирал гласуването в Сената на резолюция за признаване на „арменския геноцид“ от 1915 година.

След срещата между президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Таийп Ердоган на 13 ноември във Вашингтон, Белият дом е започнал да предприема конкретни мерки за блокиране на гласуването на документа в Сената.

„Високопоставен представител на администрацията на Тръмп е съобщил на Линдзи Греъм, че сенаторът-демократ Боб Менендес ще внесе резолюция за т.нар. „арменски геноцид“ за гласуване в Сената“. Чиновникът е поискал от Греъм да се върне в Сената и да попречи на приемането на документа.

„Служител от Белия дом ме помоли да се обявя против резолюцията и аз се съгласих. Единствената причина да направя това беше, защото президентът Ердоган все още беше във Вашингтон. Времето беше много неподходящо. Искам да спася отношенията между Турция и САЩ, ако е възможно“, обяснява Греъм.