София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Без значение е критиката за състезание с един кон“

Как ВСС издигаше Иван Гешев за главен прокурор

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Иван Гешев се оказа единственият кандидат на Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор на България. Председателстващият Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева не видя нищо срамно в това, че срещу кандидата има жалби във Европейския съд за човешки права (ЕСПЧ).

„Ами, стилистиката на работата на Специализираната прокуратура, за тези акции, които имате предвид, може да се каже, че е съобразена със закона. След като стана дума за такива съществени и значими обществени интереси. Мисля, че за такъв вид престъпления, свързани с корупцията и организираната престъпност, винаги към тях ще има изразено недоволство както от обществото, така и от самите извършители на този вид престъпления. И в колегията не отчитаме като негатив този вид провеждане на акции“, каза тя.

Даниела Машева е на мнение, че няма нужда от други кандидатури, защото прокурорите и съдиите щели да се обединят около една „фигура“.

„За нас е много важно да издигнем една качествена кандидатура. И затова няма значение дали ще бъдем критикувани дали имаме състезание с един кон. Както знаете, че когато кандидатите са повече от един, бихме били критикувани, че процедурата е режисирана от нас. И просто имитираме някаква конкурентност и състезателност“.

Така че, щели да се обединят около тази кандидатура: „Да намерим подкрепа и от страна на членовете на съдийската колегия, и да се случи избор на датата, която е предвидена“.

Запитана дали има статистика за успешните антикорупционни дела на Специализираната прокуратура по време на Иван Гешев, Даниела Машева не можа да даде такава. Тя обаче изтъкна, че по времето му спецпрокуратурата рязко е увеличила броя на делата срещу ОПГ и корупционерите. 

Вижте повече във видеото
Автор: Николай Марченко
Оператор: Стефан Тодоров