Гледай
на живо

Безсънна нощ на протести в Париж

Макрон осъди остро насилието проявено от искащите оставката му

Безсънна нощ на протести в Париж Безсънна нощ изкараха жителите на френската столица. Над 100 000 души се включиха в нощта на събота ... thumbnail text
Безсънна нощ изкараха жителите на френската столица. Над 100 000 души се включиха в нощта на събота срещу неделя в т.нар. протести на "жълтите жилетки".
 
Безредията, започнали по-рано през съботния ден, продължиха и в тъмните часове на денонощието, като  на моменти се налагаше на  полицията да се намесва с палки и сълзотворен газ, за да разпръсне групи от демонстрантите.
 
Все пак, местните медии коментират, че ситуацията през нощта е била далеч по-спокойна, отколкото в часовете преди това. 
 
Припомняме, че по-рано през почивния ден хиляди от протестиращите направиха опит да минат през полицейските кордони на  знаковия парижки булевард Шанз Елизе.
 
Недоволството започна  още миналата седмица. Повод за него бяха новите данъци над дизеловото гориво, но впоследствие исканията на протестиращите прераснаха в призиви президентът Макрон и правителството му да подадат оставка. 
 
Според властите, общо 100 хиляди души са участвали в протестите в цяла Франция, като те припомнят, че  миналия уикенд са били три пъти повече.
Самият Макрон осъди  по-рано днес насилието, проявено от протестиращите, предаде Асошиейтед прес.
 
В Туитър френският президент написа : "Срам за тези, които нападнаха полицията. Срам за тези, които проявиха насилие срещу други граждани В Републиката няма място за това насилие".
 
Във вчерашните протести най-малко 20 души бяха ранени, един човек е получил сериозни травми, а десетки  са били  арестувани,уточнява АП.