София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Близо 3 милиона подписа събра петиция срещу Брекзит

При 17,4 милиона започват разговори за отмяна

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Близо 3 милиона подписа събра петиция за отмяна на Брекзит

- При 17,4 милиона ще се започнат разговори за отмяна

Петицията, която призовава Тереза ​​Мей да отмени Брекзит чрез изтегляне на заявеното напускане на ЕС съгласно член 50 от Лисабонския договор, е подписана от повече от 2,5 млн. души.

Подписите се качват на сайта на правителството и на парламента на Обединеното кралство.

Независимо от тези резултати Тереза Мей заяви, че "многократно е казвала, че няма да отмени член 50".

Петицията показва и избирателните райони, в които има най-голям брой поддръжници - Бристол, Единбург, Манчестър, Оксфорд, Лондон, Кеймбридж и Брайтън.

Подписките, публикувани на уебсайта на парламента, почти никога не водят до промяна в закона.

Възможно е дори да не стигнат и до дебат в парламента - въпреки че би трябвало да бъдат обсъдени, ако прехвърлят границата от 100 000 подписа.

Обикновено в такива случаи Комисията по петициите ги отхвърля, сметне ли, че правителството на страната не е в състояние да направи нищо по въпроса.

Това обаче, което петициите могат да постигнат, е да поставят въпроса в политическия дневен ред на правителството и депутатите – какъвто е вероятно и случаят с петицията за отмяна на член 50.

Основното възражение е, че въпреки събраните 2.5 милиона подписа, те не са достатъчни и броят не е съизмерим с количеството гласували на референдума преди 4 години.

Но щом подписите стигнат 17,4 милиона, това ще даде основание да се започнат разговори за тази опция - отмяна на Брекзит, коментират британски депутати.