Гледай
на живо

Близо 90 000 полицаи ще пазят реда във Франция този уикенд

„Жълтите жилетки“ излизат на пореден протест срещу Макрон

Близо 90 000 полицаи ще пазят реда във Франция този уикенд По нареждане на френския премиер Едуард Филип почти 90 000 полицаи ще бъдат разположени в цялат... thumbnail text

По нареждане на френския премиер Едуард Филип почти 90 000 полицаи ще бъдат разположени в цялата страна този уикенд, когато се очакват нови протести срещу властта, съобщи Индипендънт. В Париж ще има 8 хил. служители на силите за сигурност, а  музеите, театрите и магазините във френската столица обявиха, че ще се затворят врати в събота като предпазна мярка. Айфеловата кула също няма да бъде отворена за посетители.

Като мерки срещу евентуални безредици в Париж ще бъдат  използвани също десетина бронирани коли на жандармерията. Това ще се случи за пръв път от 2005 г., когато в парижки предградия избухнаха бунтове.

Въпреки, че правителството на Еманюел Макрон се съгласи да се откаже от увеличението на данъка върху горивата, „жълтите жилетки“  разшириха исканията си до други въпроси, свързани с френските работници, пенсионери и студенти.

Демонстрациите в Париж обезпокоиха туристите, породи анулиране на четири футболни мача от Френската лига този уикенд в цялата страна и нанесоха сериозни щети на местната икономика в разгара на сезона на празничните пазари.

Два музикални фестивала в Париж са отложени и Триумфалната арка остава затворена, тъй като е била повредена при протеста миналия уикенд.

Тогава при размириците пострадаха 130 души. Десетки бяха арестувани, а срещу някои бяха повдигнати и обвинения.