София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Боян Чуков: Терористичните актове по света се релативизират

Около джамиите в Западна Европа се създава атмосфера на радикализация

пропускане
5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира в студиото на bTV последния терористичен акт в немския град Лимбург. Той коментира, че инцидентите от последните години са свързани.

„Подобна драма се разигра и в Ница, разигра се и през декември 2016 г. в Берлин. Проблемът с мигрантите в Европа е огромен. Те представляват фактор, който оказва влияние върху вътрешнополитическата обстановка в различните страни“, заяви експертът.

Чуков коментира, че първоначално немският министър на вътрешните работи е казал, че няма данни за психични отклонения на въпросния човек. Впоследствие обаче се оказало, че той е приел исляма преди много години. В неговия апартамент е било открито USB с личните данни на неговите колеги.

„В Западна Европа подобни случаи се релативизират на фона на това, което се случва. Френските медии правят връзка между три събития, които се случиха тези дни“, обясни Чуков.

Той подчерта, че Ислямска държава не поема отговорност за последните терористични актове по света, което не е типично за организацията. По негови думи около джамиите в Западна Европа започва да се създава определена атмосфера на радикализация.

„Моята хипотеза е, че човекът е загубил легитимното право да пребивава в Германия. Един очевидец дори твърди, че той е употребявал наркотици“, сподели още експертът.