София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Бойко Борисов потулва Апартаментгейт преди местния вот"

Бойко Станкушев и Албена Белянова в "Честно казано" по Евроком

5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Не може да се избира такава комисия като КПКОНПИ с едно обикновено парламентарно мнозинство - тя сега нито е специална служба, нито е разследваща. Това коментира директорът на Антикорупционния фонд (АКФ) и бивш журналист Бойко Станкушев.

Заедно с Албена Белянова, бивш заместник-директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), той бе гост в предаването "Честно казано" с Люба Кулезич в ефира на телевизия "Евроком".

"Един човек, който не знае къде си пие кафето, дали има стълба, или не, счита себе си за недосегаем", коментира той за председателя "отпускар" на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Според шефа на АКФ комисията има за цел "да прави показухи". "Малко ще се замисли великият вожд дали да поиска сметка, след като без Цветан Цветанов предстоят до месеци местните избори", каза той за логиката на премиера Бойко Борисов.

По думите му, когато не открият в КПКОНПИ директен конфликт на интереси, считат, че нарушения няма. "А това, че са еднопартийци в една институция, един в общинатта, друг в министерство, си правят услуги аз на тебе, ти на мене...не обръщат внимание". 

"На базата на тази докладна дописка от медиите като ПИК и други, много набързо направена, е тази проверка", каза пък Албена Белянова. Според нея законът редовно се нарушава от страна на КПКОНПИ, тъй като рядко има кворум от всички членове.

"Всички министри от първи ешелон - за тях решенията са в един формат с един шрифт, но не и за Ваня Колева и Красимир Първанов, бившите зам-министри на спорта и енергетиката", припомни тя.

Белянова е на мнение, че в решенията дори не се изпозлва дори терминологията на пазара. Тя даде пример с Цецка Цачева, чиято цена на апартамента е по-висока от тази на ексзам.-министърката на спорта Ваня Колева.

Според анализаторката дори цените на "комшиите" в тези блокове не проверяват, какви са: "Абсолютно са им формални тези проверки".