София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Боклуци. Политиката според Валери Симеонов

На политиците не им пука за избирателите

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Виждал съм се с Валери Симеонов веднъж-дваж. Първия прът - през лятото на 2014, малко преди да стане депутат. Бях ходил по морето и му се обадих, а той вика – ела в телевизията. Отидох. Запознахме се. Поразговорихме се.

Виж, казва, в България с политика се занимават само боклуци. И аз не бих се занимавал, ама трябва да почистим след Волен.

И стана депутат. При това ключов. На него се крепи правителството.

Напълно разбирам аргументите на г-н Симеонов при налагането на промените в Изборния кодекс. И задължителното гласуване, и ограничаването на възможностите за отваряне на секции в чужбина са насочени срещу ДПС. Инстиктивно е. Фронтът пие от този кладенец. От омразата на българите срещу турците.

То е неизкоренимо. Както и русофилството. Сега кум и кръщелник си поделиха тези два резервоара. За Симеонов – турците. За Волен – Русия.

Но по темата. За Изборния кодекс.

Познавам и други политици, които имат същото отношение към избирателите в чужбина, а и изобщо към избирателите. Цинично. Презрително. Като към безмозъчни.

Един евродепутат веднъж ми каза в частен разговор – откъде накъде за един българин в Канада примерно, без да е платил и лев данъци, ще отваряме секции. Иначе е патриот. Обича Отечеството и често, като Лютви Местан, казва, че България е там, където има българи.

Паричният аргумент е най-често използван, понеже хората се заслушват, когато става дума за пари.

Но целият масраф за едни избори в България е от порядъка на 20-25 милиона лева, включително секциите в чужбина. Освен това – българите в чужбина наистина не плащат данъци, но всяка година пращат в България по около 1 милиард евро, по официални данни. В действителност – може би двойно повече.

Тези пари се получават от близките на емигрантите и движат българската икономика. Но политиците нямат пряк достъп до тях, както е при данъците, които плащаме ние, които сме тук. Затова сигурно ги боли. И затова дават сигнал, че не им пука за външните българи. Но на тях не им пука и за вътрешните.

Не е работата колко българи ще гласуват зад граница. Не са много. На последните парламентарни избори са гласували общо около 145 000 души. От тях – около 60 000 за ДПС (примерно 5-6 мандата), почти 39 000 – за ГЕРБ (3-4 мандата), 15 000 за реформаторите, другите са взели по-малко.

Общо чужбинските гласове вероятно са произвели 12-15 мандата в Народното събрание.

Основното е посланието, което българските политици пращат към избирателите. В някакъв смисъл откровеният език на Валери Симеонов е полезен. Той казва това, което другите премълчават. Не ни пука за вас. И с вашите гласове, и без тях, ще правим каквото ние решим.Не ни се мотайте в краката.

Боклуци.