София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борис Джонсън успокои Единбург и Дъблин за Брекзит

Искаме сделка с ЕС, твърди новият британски премиер

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Лондон и да напусне Евросъюза без сделка, няма да има нови проверки на границата между Великобритания и Ирландия. Това заяви новият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън на ирландския си колега Лео Варадкар.

Спорът за пропускателния режим границата между Великобритания и Ирландия е основната пречка на Лондон и ЕС да постигнат споразумение за Брекзит.

По думите на Борис Джонсън обаче Лондон „никога няма да постави допълнителни проверки или бариери на границата“.

Новият премиер преди това е бил в Шотландия, където се е опитал убеди Единбург в липсата на необходимост да провежда референдум, с цел да обяви независимост и да остане в ЕС.

„Премиерът наистина преследва „твърда линия“ за излизане от ЕС без споразумение“, каза първият министър на Шотландия Никола Стърджън. Това е "почти неизбежно", призна тя след срещата си с Борис Джонсън.

От „Даунинг Стрийт“ обявиха, че Лондон очаква ЕС да промени позицията си като предпоставка за нови преговори за Брекзит.

„Моето предположение е, че можем да постигнем сделка, ние се стремим към сделка", гласи последният коментар на Борис Джонсън.