София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Черноморска база на НАТО у нас няма да има

Българският премиер каза това на път за срещата си с Тръмп

4 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в България няма да има Черноморска база на НАТО. Той каза това пред журналисти на път за Вашингтон, където ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп.

“Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна. Американците много добре знаят моето отношение по този въпрос и едва ли ще го поставят по време на разговорите ни с Тръмп”, обясни премиерът.

Борисов подчерта, че няма промяна в позициите му Черно море да остане място за “платноходки, туризъм и мир”, които бе изразил пред две години.

Борисов припомни как през 2016-а, на срещата си в София с румънския президент Клаус Йоханис, се е противопоставил на идеята на северната ни съседка за създаване на обща черноморска флотилия от България, Румъния и Турция и отказа да подпише подготвените от румънците документи за това.

Правителственият самолет кацна в 14.00 часа българско време на международното летище Кефлавик в Рейкявик, за да презареди за един час. След това полетът продължава за Вашингтон.

Акцент в срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация, както и върху други актуални теми.

По време на визитата си в САЩ премиерът Бойко Борисов ще участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън".

Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян.

Премиерът Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

Заедно с Борисов за Вашингтон заминават вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.