Гледай
на живо

Борисов дава 43 млн. от българския данъкоплатец за „Дупката“ на Гергов

Скандалното решение дава възможност на управата във Варна да реализира сделката за ЦУМ

На днешното си правителствено заседание министрите решиха да отпуснат на община Варна допълнителен трансфер на стойност 43,2 млн. лв. за разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проблемът в централната част на град Варна е така нареченият имот „Дупката“, който е собственост на бизнесмена Георги Гергов.

Преди дни варненските общинари гласуваха общината да придобие дружеството ЦУМ-Варна, чийто актив е въпросният терен от 2915 квадратни метра. Пет дни по-късно вече има правителствено решение и местната управа разполага с нужната сума, за да реализира сделката. От общината съобщиха, че по време на заседанието главният архитект Виктор Бузев направил емоционално изказване пред съветниците. Според него тази територия в града е безценна.

Гергов е бизнесмен от БСП, който е едни от водачите на вътрешнопартийната опозиция срещу Корнелия Нинова. Той е собственик на столичния ЦУМ и на пловдивския хотел Санкт Петербург.

Т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна заема площ от 3775 кв. м. между бул. „Княз Борис I”, ул. „Княз Ал. Батенберг”, ул. „Архимандрит Филарет” и ул. „Воден”. Тя е в този си вид от края на 80-те години, когато са съборени къщи с идеята да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ.

В процеса на работа обаче са били открити древни останки – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които са уникални както за града, така и в национален мащаб. По време на днешното заседание бе изказано мнението, че ако Община Варна стане собственик на терена, разкопките ще могат да продължат и не е изключено да бъдат открити и други уникални находки.