София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Мога да се обзаложа, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен

Премиерът търси подходящ заместник-министър на енергетиката

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Мога да се обзаложа, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен", каза в Стара Загора премиерът Бойко Борисов. Разговорите му в индустриалната зона на града бяха предавани на живо през фейсбук страницата му.

Заедно с кмета Живко Тодоров (ГЕРБ) Борисов посети територията на бившия Азотно-торов завод и обеща, че следващата седмица Министерският съвет ще отпусне около 500 хил. лв. за откупуване на частните улици на територията на завода. Там бизнес дейност развиват 80 компании. Проблемът е, че дълги години липсва инфраструктура, защото собственикът им е фалирал. "Тук работят 900 души и не могат да правят реален бизнес. В Пловдив вече няма терени. В Шумен всички терени са изкупени за заводи. А тук държите 1500 декара и заради това, че са частни улиците, инвеститори не могат да дойдат", каза Борисов.

"Огромни високо технологични заводи се правят в Кърджали, плюс социални центрове за работниците. В Русе пък се строят най-високо технологичните продукти, които отиват 100% за Германия – например най-скъпите камери на "Мерцедес" се произвеждат в Русе, включително и лазерни лъчи на фаровете", каза още Борисов. Той добави, че пет подобни завода има и в Шумен, а привличането им е станало възможно с изграждането на инфраструктурата в индустриалната зона. Според премира всички заводи вече идват в България и тук се правят високо технологични компоненти и най-скъпите системи.
Ю
"Нашите работници са високо квалифицирани, дисциплинирани. Заводите в Русе работят с 20% по-голям капацитет отколкото в Чехия. Немците действително казват, че българите са уникални като работници", похвали народа Борисов. Според него в същото време все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България, "защото заплатата на директора на един завод, да не го казвам кой е, е от 15 000 евро нагоре". "А средният висококвалифициран персонал получава по 5-6 хил. евро, 1300 лв. плюс ваучери за храна взимат останалите работници там", каза Борисов и добави, че тези, които работят качествено, ще взимат и по-високи заплати.

"Търся подходящ човек за зам.-министър на енергетиката, но кадрите в този сектор са доста малко", каза премерът, попитан кога ще назначи такъв. Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставката си преди почти 2 месеца, тъй като и той беше направил "изгодна" сделка за апартамент.

Борисов каза още, че няма да има приватизация на държавния ТЕЦ от комплекса "Марица-изток". "Поели сме ангажимент към Мариците, защото парите, които се плащат за емисиите, са огромни", каза Борисов. Той смята, че в следващите години трябва да се мисли за енергията от въглища. "И трябва с хората да се говори, да се мисли колко години можем да плащаме пари, за да я добиваме тази енергия. Това е тема, която искам спокойно да се направи. Не трябва да се говори за нея с политически окраски, защото парите ги плащаме всички", подчерта премиерът.

Той се разпростря и по темата за магистрала "Хемус" и увери старозагорските журналисти, че се работи по тунела под Шипка, който трябва да свърже магистралите "Тракия" и "Хемус". Борисов отхвърли обвиненията, че раздаването на средства от правителството е предизборно, тъй като това, което се правело, е за хора от всички партии.