Гледай
на живо

Борисов: Няма да има Национална стратегия за детето

МС одобри допълнителни разходи до 3.45 млн. лв. за детско здравеопазване

Борисов: Няма да има Национална стратегия за детето Национална стратегия за детето 2019-2030 няма. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на ... thumbnail text

Национална стратегия за детето 2019-2030 няма. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.

Борисов нареди на социалния министър Бисер Петков всяка сутрин да излиза и да казва, че такава стратегия за детето няма. Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че появилата се информация за неправомерно отнети деца от семействата им, е спекулация.

Междувременно министерският съвет одобри допълнителни разходи до 3.45 млн. лв. за детско здравеопазване за 2019 г.

С част от средствата ще бъде закупена медицинска апаратура за държавни и общински болници - 15 апарата за дихателна реанимация и 50 кувьоза, за които ще бъде проведена обществена поръчка.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че в тази връзка е възложил да се проверят нуждите. „Те поискаха 10, ние им даваме 15 апарата, за да могат да са гарантирани и тази тема да приключи“, посочи той.

От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 000 лв. за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 000 лв. за осигуряване на 50 кувьоза.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че за дейности по Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2014-2020 г. са одобрени до 2.2 млн. лв., от които 1.7 млн. са за Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. Иван Митев“.