София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов нямал общо договора за проекта край Елин Пелин

Азиатците искали по милион евро на човек за българско гражданство

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Азиатски инвеститор, милиардер – Стивън Лоу, дойде преди няколко години в България и реши, че иска да прави Лас Вегас на Балканите. Той закупи край Елин Пелин декари земя. Тогава бе подписан меморандум с правителството за проект клас А, но в един момент проектът се замрази – при служебното правителство и при Бойко Борисов.  В следващ момент се появи фактът, че в края на 2014 година е сключен консултантски договор с фирмата „Ай Джи Ес“ на стойност 34 млн. евро, за това, че господин Иван Саздов трябва да консултира азиатската фирма. Иван Саздов е шеф на тенис комплекса в Банкя. Преди време Саздов беше шеф на иницативния комитет, който издигна кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София, това разказа водещият Сашо Диков в новото си предаване по телевизия Евроком.  Той е изпратил писмо до Румяна Арнаудова, в което пита са връзката на Бойко Борисов с азиатските инвеститор, защо е подписан консултантски договор точно с г-н Саздов и как е определена цената по него, какво е развитието на проекта и др. От китайска страна са отговори, че към този момент се въздържат от всякакъв коментар по този въпрос.

„Като гледате проекта, който е за 1,6 млрд. евро, каква сума трябваше да искаме. Те нямаха нищо, освен едни подготвени документи.  Консултанският договор бе прекратен след първия транш. Прекратиха го без никакво обяснение“, това каза за предаването „Евро Дикоф“ шефъ на консултантската фирма Иван Саздов, който съди в момента азиатските инвеститори за неустоки, заради прекратяване на договора без основание.

На въпрос има ли Бойко Борисов роля в тези бизнес отношения, Саздов бе категоричен, че Борисов няма нищо общо нито с договора, нито със запознанството с китайците.

„Господин Борисов не искаше да чуе за тези пари тогава. Единствено му бях казал, че може да ми има пълно доверие, че ще защитя интересът на държавата“, коментира консултантът.

По думите му, азиатците са продали фирмата си. Не са платили и на архитектите. „Това беше една игра – повече като пирамида, да вземат парите и да избягат“, смята Саздов.

„Този проект трябваше да се реализира, набирайки средства от даването гражданство на българи. Срещу милион евро един гражданин щеше да придобие българско гражданство. Колко човека са набрали не знам, въпросът е, че не си платиха и азиатците останаха без пари. Затова прекратиха проекта“, разказа Иван Саздов.

„Това е търговия с влияние. Това е вид корупция, защото това е вид частна инвестиция“, каза за предаването „Евро Дикоф“ юристът Николай Хаджигенов.