Гледай
на живо

Борисов покани папа Франциск в България

До 2019г. ще посети България или балканска страна

Борисов покани папа Франциск в България Българският премиер Бойко Борисов бе на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Българската делега... thumbnail text

Българският премиер Бойко Борисов бе на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Българската делегация бе посрещната с военни почести от префекта на папския дом Георг Генсвайн и от швейцарските гвардейци. Срещата на четири очи с главата на Римокатолическата църква се проведе в Апостолическия дворец. Премиерът изрази почитанията на българския народ към него и признателността, че католическата църква е благословила писмеността ни.

Премиерът Борисов подари на копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър, картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски като отшелник и разсад от 33 маслодайни рози от Казанлък.

Папата от своя страна подари на Борисов плакет с маслиново клонче и му пожела да служи на мира и да събира хората.
Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети страната ни. Главата на Римокатолическата църква е обещал до 2019 г. да посети България, Румъния или друга балканска държава.

„България работи неуморно по време на председателство за интеграция на държавите от Западните Балкани и за мирен диалог в региона”, заяви Борисов пред главата на Римокатолическата църква.

След срещата с българската делегация, папа Франциск ще се срещне с македонската.