Гледай
на живо

Британският парламент одобри предсрочни избори на 12 декември

А Брекзит ще се състои на 31 януари 2020г.

Британците ще гласуват на извънредни общи избори на 12 декември, решиха тази вечер депутатите в Камарата на общините в заключителното гласуване.

За избори настоява премиерът Борис Джонсън, който управлява без мнозинство и не можа да получи одобрение за предложената от него сделка за напускане на Европейския съюз. Днес проектозеконът за изборите отива в горната камара – тази на лордовете – и до края на седмицата може да се превърне в закон.

Лейбъристите на Джеръми Корбин не успяха в опита си да променят датата на изборите от 12 на 9 декември, което бе предпоследното гласуване, след като депутатите по-рано бяха одобрили внесения от премиера проектозакон за провеждане на избори. Внесената поправка за датата бе отхвърлена с 315 гласа „против“ срещу 295 „за“, което бе изтълкувано от политическите наблюдатели като изненада. Преди това ръководството на Консервативната партия възстанови членството на 10 от групата отлъчени по-рано бунтари, които със сигурно са подкрепили правителството при този вот.

При заключителното гласуване изборите на 12 декември бяха подкрепени от 438 депутати, против гласуваха само 20, останалите се въздържаха. Сега законопроектът отива в Камарата на лордовете и ако там не се случи нещо непредвидено, на 12 декември британците отиват на предсрочни общи избори. А това означава, че новият премиер ще поеме властта на 13 декември петък. Ще решат ли обаче предсрочните избори кризата около Брекзит си остава големият въпрос.

По-рано стана ясно, че Европейският съвет официално е приел срокът за Брекзит да бъде удължен до 31-ви януари догодина. Председателят на съвета Доналд Туск предупреди, че това може да е последната отсрочка.