София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британското правителство иска ревизия на трудовото законодателство

Целта е защита на трудовите права на работниците

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза Мей нареди да се преразгледа практиката за наемане на работници и служители в страната, като каза, че иска да бъдат гарантирани и защитени техните трудови права в условията на променящи се бизнес модели и на растяща тенденция към гъвкаво наемане или самонаемане.

Мей предприема тази ревизия в навечерието на редовната годишна конференция на управляващата Консервативна партия, на която тя ще се опита да обедини страната, дълбоко разделена след юнския референдум, на който британците с малко мнозинство гласуваха за излизане от Европейския съюз.

Ревизията трябва да изясни дали съществуващото трудово законодателство може да се справи с нарастващия в страната брой на "нестандартни форми на наемане на работа", като самонаемане, временна работа или договори за т. нар. "нулево работно време", които предлагат на наетите гъвкавост, но не и гарантирана работа.