София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Брюксел се подготвя за нов приток на мигранти в ЕС

Заради ситуацията в Сирия

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Ситуацията може отново да се влоши в резултат на военната операция на Турция в Сирия, отбеляза Европейската комисия.

Европейската комисия признава, че не възнамерява да спре миграционния поток към Европа, а само да търси начини за по-добро управление. Това обяви в сряда на брифинг в Брюксел европейският комисар по миграцията, гражданството и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

"Трябва да сме честни: явлението миграция е било и ще остане и в бъдеще. Не става въпрос за това как да го спрем, а как най-добре да управляваме това явление", каза той.Tой подчерта, че в резултат на турската военна операция в Сирия ситуацията отново може да се влоши.

Обобщавайки работата на Европейската комисия по миграционния път, той заяви, че за периода от 2016 г. до 2019 г. около 55 хиляди мигранти са преселени според принципа на квотите в ЕС, който той нарече „значително постижение“.

Според Европейската статистическа служба - Евростат, броят на регистрираните незаконни преминавания на външните граници на Европейския съюз от 2015 г. надхвърля 2,5 милиона.