София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП ИСКА КОМИСИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Парламентът прие предложението на левицата да бъде разгледано

9 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

БСП-Лява България поиска да се създаде постоянна комисия към Народното събрание, която да отговаря за проблемите на българите в чужбина. Днес парламентът прие в дневния си ред разглеждането на предложението на левицата.
От трибуната в парламента, лидерът на БСП Михаил Миков се аргументира с последните събития от Украйна. По думите му българите, които живеят извън България, имат нужда от грижата на българската държава, а до момента Народното събрание не е направило нищо за формиране и контрол на комисия, която да се занимава с политиката на българите зад граница.
Според левицата активната политика за българите в чужбина е свързана и може да бъде важен елемент от политиката по преодоляване на демографската криза.
Предложението на Миков беше включено в дневния ред на НС и ще се разглежда като последна точка от работната програма на парламента за тази седмица.