София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП предлагат да се създадат екарисажи за справяне с чумата

Левицата с пет мерки срещу екологичната катастрофа

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

БСП предложиха пет мерки, за справяне с последиците от африканската чума, която повали българските свинеферми.

Според левицата е правилно да се задели от излишъка в бюджета (около 3 млрд. според финансовия министър) за изкупуване на прасетата от държавата по пазарни цени. Да се възстановяват ветеринарните служби и райони на ветеринарните лекари, които ГЕРБ премахнаха. Да се организира се отстрел на дивите прасета, който те спряха преди година. Също така да създадат екарисажи, за да се предотврати екологична катастрофа. Както и да се сигнализира прокуратурата за разследване срещу длъжностни лица, които с грешни деиствия или бездействия допринесоха за тази катастрофа.

В съобщението на БСП лидерът Корнелия Нинова написа, че министър-председателят Бойко Борисов се е подиграл с тревогите на хората. Тя добавя, че обезщетение е обещано, а всъщност ще се отпусне 300 лв. на двор само за дезинфекция, но не и за умъртвените прасета. Нинова посочва, че големите свинекомплекси ще бъдат обезщетени с европейски и национални средства, но за 20 000 работници в тях – нищо.

"Кризата засяга всеки от нас без оглед на партийни симпатии - от собственика на едно прасе, през големите свиневъди до всеки потребител. Социалната цена от бездействието на правителството ще е висока и се измерва в загуби за икономиката, ръст на цените и загуба на работни места. Борисов се интересува единствено за собственото си оцеляване. Ние всички трябва да се интересуваме от справедливост за хората, на които им се отнема зимнината, през спасяване на свиневъдството в България до понасяне на отговорност от виновните. В такива кризи трябва да бъдем единни, за да ги преодолеем по-бързо и да не ги допускаме повече", се казва още в съобщението.