София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП предлагат повече държавна намеса в управлението

Искат забрана на концесиите на важни обекти и по-ниско ДДС за храни и лекарства

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на цялата система.“, с тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова откри вчера в Зала 3 на НДК Националното съвещание на партията под надслов „Визия за България“.
 
 
 Новият път за развитие на страната според Нинова минава през справянето с всички олигархични кръгове и заложената дори в законодателството възможност за корупция и чрез промяна на подхода в икономиката и защита на националния интерес.
 
 
Освен забрана на концесията на стратегически обекти, от левицата се обявиха и за повече държавни инвестиции в родното производство и селско стопанство. Публично финансиране за отрасли, които са приоритетни като електротехника и електроника, информационни и телекомуникационни технологии, земеделие и хранително вкусова промишленост, машиностроене, фармацевтика и други.
 
 
Всичко това трябвало да се случи като инвестициите се разпределят по региони, за да не се стига до обезлюдяване на част от територията на държавата за сметка на струпване на капитала в няколко големи града. Този модел на регионализация се отнасял за всички важни политики в сферата на икономика, здраве, образование и производство. А колкото до кадрите, за които бизнесът все казва, че липсват от БСП имат решение и за това.
 
 
 Производството на родни кадри според БСП ще се случи чрез по-високи стипендии и ниско лихвени кредити на студенти, влезли в неатрактивни към момента специалности, както и цялостно инвестиране в образование, включващо безплатни детски градини, безплатни учебници, както и поставяне на акцент върху съдържанието на изучавания материал. Нинова не пропусна възможността да индиректно да припомни позицията на партията си относно приемането на спорната Истанбулска конвенция.
 
 
 От лявата партия се обявиха и за намаляването на ДДС-то върху храни и лекарства, преизчисляване на пенсиите, премахване на плоския данък и замяната му с прогресивно подоходно облагане, преобразуване на държавните и общински болници, за да не бъдат те вече търговски дружества и много други политики, чието съдържание може да се обобщи като увеличаване на държавната намеса във всички сектори.