София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП ще гласуват срещу покупката на нов изтребител

Според Нинова правителството нанася удар срещу правовата държава

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Българската социалистическа партия ще гласува в пленарна зала против предложението на Министерски съвет за закупуване на нов изтребител, това заяви лидерът на социалистите на извънредна пресконференция днес. 
 
Според Корнелия Нинова новото предложение на правителството е удар срещу правовата държава, тъй като то на практика призовава народните представители да гласуват за нарушаването на вече взето решение от парламента.
 
Това е причината, поради която от левицата ще гласуват против предложението  на правителството на Борисов за закупуването боен самолет.
 
Секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин допълни, че с това предложение правителството не защитава интересите на страната и гражданите и се  поставя в ситуация доставчикът да определя постфактум правилата и параметрите на сделката в противоречие на решение на Народното събрание.
 
Нинова коментира и готвения протест в Брюксел на 10 януари на българските превозвачи срещу плана "Макрон“. 
 
Нинова обясни още, че  от БСП ще се включат в протеста на превозвачите. Георги Свиленски ще пътува с протестиращите  в Брюксел и ще се включи в недоволството им.