София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България 111-а по свобода на словото

Последни сме в ЕС и на Балканите

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Световната класация "Репортери без граници", посочи, че България продължава да се срива по мястото на свобода на словото и заема 111-а позиция в последното изследване. За изминалата година България падна с още две позиции. Тази класация, поставя държавата ни на последно място не само в ЕС, но и сред всички страни на Балканите.

"Корупцията и сблъскът между медиите, политиците и олигарските е широко разпорстранен. Най - видимото проявление на това ненормално положение е Делян Пеевски , бивш шеф на българската разузнавателна агенция и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата. Отпускането на европейски фондове от правителството при пълна липса на прозрачност, практически ги подкупва, за да не бъдат критични към правителството в своите публикации или за да се въздържат от покриване на проблематични истории. Заплахите и атаките срещу журналисти зачестяват през последните месеци. Може да е опасно да си журналист в България, пише "Репортери без граници".

Последвалите препоръки към страната са: българското правителство да предприеме мерки, с които да се гарантира плурализмът, защото медийния пазар е почти монополизиран. Трябва да се изисква от Европейската комисия да упражнява контрол при отпускането на средства от европейските фондове за медиите в България, понеже част от средствата се раздават на медии, които са приятелски настроени към властта, се посочва в доклада.

Спадът на България в класацията е огромен - от 36 - та позиция , която заемаше в годишната класация на "Репортери без граница", днес страната ни заема 111- о място в света.