Гледай
на живо

България 111-а по свобода на словото

Последни сме в ЕС и на Балканите

България 111-а по свобода на словото Световната класация "Репортери без граници", посочи, че България продължава да се срива по мястото н... thumbnail text

Световната класация "Репортери без граници", посочи, че България продължава да се срива по мястото на свобода на словото и заема 111-а позиция в последното изследване. За изминалата година България падна с още две позиции. Тази класация, поставя държавата ни на последно място не само в ЕС, но и сред всички страни на Балканите.

"Корупцията и сблъскът между медиите, политиците и олигарските е широко разпорстранен. Най - видимото проявление на това ненормално положение е Делян Пеевски , бивш шеф на българската разузнавателна агенция и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата. Отпускането на европейски фондове от правителството при пълна липса на прозрачност, практически ги подкупва, за да не бъдат критични към правителството в своите публикации или за да се въздържат от покриване на проблематични истории. Заплахите и атаките срещу журналисти зачестяват през последните месеци. Може да е опасно да си журналист в България, пише "Репортери без граници".

Последвалите препоръки към страната са: българското правителство да предприеме мерки, с които да се гарантира плурализмът, защото медийния пазар е почти монополизиран. Трябва да се изисква от Европейската комисия да упражнява контрол при отпускането на средства от европейските фондове за медиите в България, понеже част от средствата се раздават на медии, които са приятелски настроени към властта, се посочва в доклада.

Спадът на България в класацията е огромен - от 36 - та позиция , която заемаше в годишната класация на "Репортери без граница", днес страната ни заема 111- о място в света.