Гледай
на живо

Теменужка Петкова: България е готова да реализира "Турски поток"

Чакат официална информация от „Газпром”

Теменужка Петкова: България е готова да реализира "Турски поток" „Работим за това България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа&rdq... thumbnail text

„Работим за това България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа” това заяви министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Това може да стане, ако предприемем адекватни действия към промените, които се извършват около нас, проектите, които се реализират, и да направим така, че тези големи енергийни проекти да не заобиколят България. До голяма степен това зависи от нас”, допълни Петкова.

Целта на правителството, по думите й, е България да има поне 3 различни източника за доставка на природен газ. Петкова коментира и информацията в руски медии, че „Газпром” е взел решение за маршрута на втората тръба от „Турски поток” и той ще минава през България.

„Трябва да изчакаме официалната информация от колегите от „Газпром”. Но сме готови за реализацията на един такъв проект”, заяви Петкова.

Тя припомни, че темата е била поставена и по време на визитата на премиера Борисов в Москва. Петкова обясни, че предварителните анализи сочат, че инвестицията би била приблизително 2,6 милиарда.

„Ако бъде реализиран такъв проект, ще имаме печалба за 20 години над 4,3 милиарда лева. Имаме желание „Турски поток” да носи приходи дълги години", заяви енергийният министър.

Министър Петкова не се ангажира с конкретен отговор ще се строи ли АЕЦ "Белене", но припомни, че е възможно сред 2030 г. да изпитваме остра нужда от ел. енергия. Тя успокои, че според европейски оценки районът е сред един от най-безопазните сеизмично. Отрече да има проблеми с извозване на ядреното гориво, за което има стриктни договори.