София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Чавушоглу: Присъединяването на Турция ще допринесе за успеха на ЕС

„ЕС трябва да преосмисли ценностите си“

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Присъединяването на Турция към ЕС ще допринесе значително за развитието на Европа, коментира турският външен министър Мевлут Чавушоглу.
„От много години Турция допринася значително за гарантиране на сигурността и стабилността в Европа, просперитета на европейските страни. Въпреки това най-големият принос на Анкара за развитието на континента ще бъде възможен след приемането на Турция като пълноправен член на ЕС ", заяви дипломатическият ръководител.
Чавушоглу припомни, че са преминали 69 години от обявяването на Декларацията на Шуман, насочена към осигуряване на траен мир в Европа и създаване на по-интегриран континент. "Оттогава успяхме да извървим дълъг път, но трябва да помним, че са необходими повече усилия, за да се защити постигнатото и да се продължи напред", допълва той.
Чавушоглу отбелязва, че днес Европа е изправена пред такива заплахи като глобална несигурност, ксенофобия, антиислямизъм и популизъм, което е удар за човешките ценности и бъдещето на ЕС.
„ЕС е на кръстопът. Или ще се превърне в глобална сила и ще се придържа към далновиден курс или ще се подчини на вътрешнополитическата динамика, която се определя от популистки и екстремистки движения. Без съмнение, вторият подход ще отблъсне Турция от ЕС ”, каза Чавушоглу.
Чавушоглу подчерта, че Турция е ангажирана със стратегическата цел за членство в ЕС. "ЕС трябва да преосмисли ценностите и приноса на Турция за развитието на Европа и да предприеме подходящи стъпки", коментира още той.