Гледай
на живо

Четири телефонни измами са разкрити в района на Исперих

Задържани са двама души

В резултат на предприети бързи оперативни действия, криминалисти на РУ-Исперих задържаха извършители на телефонна измама, съобщиха от МВР. Разследването започнало на 9 октомври, когато 71- годишна жена потърсила помощ в полицията, осъзнавайки че е станала жертва на измамна схема по познатия сценарий за провеждана полицейска акция. Същият ден, към 13 часа, тя получила обаждане на стационарен телефон от мъж, който се представил за следовател, и я убедил да остави на входната врата плик с 2100 лв., с обещанието след "приключване на операцията" да й бъдат върнати.

По случая веднага било образувано досъдебно производство, а в рамките на предприетите издирвателни действия, в които участвали и служители на РУ-Попово, били установени и задържани двамата извършители на престъплението - на 43 и 31 години от с. Хърсово, криминално проявени и осъждани. При извършените претърсвания са намерени и иззети  множество СИМ-карти, включително и такива на румънски оператори, както и част от парите на потърпевшите. Изяснено е, че мъжете са автори на общо четири измами в дните 8, 9 и 10 октомври - една в Попово, една в Исперих и две в Кубрат.

Двамата са задържани в РУ-Исперих за срок до 24 часа. Предстои да бъдат привлечени като обвиняеми за извършени престъпления по чл. 209, ал. 1 от НК, с мярка "задържане под стража".

Работата на разследващите продължава под наблюдението на прокуратурата.