София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

CNN: Джонсън може да бъде последният премиер на кралството

Уелс, Ирландия и Шотландия са против Брекзит

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

През изминалата седмица новият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън беше на посещение си в четирите нации на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Джонсън даде ясно да се разбере, че ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка и последствията не се забавиха. Той се сблъска с редица протестиращи срещу неговия подход „направи го или умри“ към Brexit.

В Шотландия той беше освиркан от привърженици на европейските и про-шотландски привърженици. Никола Стърджън, първи министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия за независимост, заяви пред местните медии, че Джонсън няма смелост да се изправи срещу шотландците по време на посещението си.

В Уелс той беше критикуван, че няма план за предотвратяване на най-тежките последствия от Brexit без сделка, особено за уелските фермери. Марк Дрейкфийлд, първият министър на Уелс, каза, че Джонсън демонстрира „дълбока загриженост за детайлите по сделката“.

А в Северна Ирландия, която е изправена пред най-тежките последици от издигането на твърда граница с Република Ирландия и ужасяващата реалност за завръщане към мрачните дни на сектантско насилие - Джонсън бе посрещнат от протестиращите, които държаха табели с надпис „Brexit означава граници“.

Той беше освиркан и след като сравни преминаването на границата с пътуването между лондонските градове - отхвърляйки десетилетия конфликт, в който загинаха над 3000 души. 

В скорошно проучване в Северна Ирландия основните резултати са, че по-голямата част от анкетираните не се определят нито като обединени, нито като националисти - това е тенденция, която постоянно нараства през последните 20 години.

Шотландия имаше вот за независимост през 2014 г. Тя гласува да се придържа към Обединеното кралство с марж от 55% до 45%. Тогава беше описано като "веднъж в поколение" референдум. Тогава се случи Brexit.

Когато 62% от Шотландия са гласували за оставане в ЕС, а сега Консервативната партия на Джонсън агитира за най-трудната форма на Brexit, е ясно защо шотландските националисти са настроени към втори вот за независимост.