София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветан Цветанов се срещна с новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилерсон

Заместник-председателят на ГЕРБ взе участие в Националната молитвена закуска

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилерсън, съобщават от пресцентъра на партията. Двамата разговаряха по време на 64-ата Националната молитвена закуска във Вашингтон.

Тилерсън беше утвърден от Сената късно вечерта в четвъртък. Цветанов му пожела много успехи на новия пост, както и двустранните отношения между България и САЩ да продължат да се развиват в същата възходяща посока, както през последните години.

За първи път на Молитвената закуска присъства новоизбраният президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп и неговият вицепрезидент Майк Пенс. За 4-а поредна година единствените български политици, които участват в закуската са зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и областният координатор на ГЕРБ-Русе Пламен Нунев, изтъкват от пресцентъра на ГЕРБ.

В своята реч Доналд Тръмп призова към религиозна толерантност, но в същото време и към непримиримост към негативни явления като международният тероризъм. Тръмп заяви, че всички религии са важни и никой не бива да страда заради своята вярвания.

"Трябва да си спомним за всички честни мюсюлмани, подложени на гонения от „Ислямска държава“, за всички християни и юдеи, които „Ислямска държава“ преследва".

Различни участници в закуската разказаха за трудни периоди от своя живот, които са успели да преодолеят посредством вярата в Бог, със силата на духа и с вяра в човешкия хуманизъм.

Националната молитвена закуска се организирана от Конгреса на Съединените щати. Молитвената закуска се провежда всеки първи четвъртък на месец февруари от 1953 г. насам.