Гледай
на живо

Цветан Цветанов: Важно е националните парламенти да контролират правоохранителните служби

Работата на Европол е функция от работата на националните служби

Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов подчерта значението на националните парламенти за контрола на качеството на информацията, която националните служби подават към Европол, съобщиха от пресцентара на ПП ГЕРБ. Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, каза това в Брюксел по време на Учредителната среща на групата за съвместен парламентарен контрол над дейността на Европейската полицейска служба. Той добави, че работата на Европол е функция от работата на националните служби и заради това е важно националните парламенти да имат много важна роля в осъществяването на контрола върху работата, ефективността и качеството на националните правоохранителни служби. "Националните парламенти имат ангажимент да осъществят контрол какъв е информационният поток, който службите изпращат на Европол. Държавите-членки трябва да имаме ангажимент да захраним Европол с необходимата информация", подчерта още Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ поздрави директора на Европол Роб Уейнрайт за работата му за издигане авторитета на службата. "Под ръководството на Уейнрайт Европол се изгради като европейски център за координиране на информацията и стана основна точка за контакт с трети държави", добави още Цветанов.

По време на изказването си Цветан Цветанов препоръча да се обърне голямо внимание на Западните Балкани и значението им за борбата и превенцията на радикализацията и предотвратяване на терористични действия на т.нар. "чуждестранни бойци".