София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

800 души от Западните Балкани са воювали за ИДИЛ

Това сочи доклад на Европол, оповестен от Цветан Цветанов

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

800 граждани от Западните Балкани са се сражавали за „Ислямска държава“. Това сочи доклад на Европол цитиран от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол. По думите му, тези граждани в момента търсят начини да се върнат в родните си страни и заради това е необходим сериозен граничен контрол и управление на миграционните процеси в страните от Западните Балкани. „Така тези държави могат да дадат своя принос към общата сигурност на континента. Важно е да получим пълната картина за състоянието на сътрудничеството на Европол с тези държави – т.е. какво работи и какво носи резултат, къде са предизвикателствата и какво предстои и в бъдеще“, каза още Цветан Цветанов.

Той подчерта, че Западните Балкани са от стратегическа важност за ЕС. „Те не са просто съседи на Европа, а са в сърцето на ЕС. Важно за сигурността на целия континент е да не оставяме бели петна на картата на Европа, които могат да създадат условия на вакуум и на зони на влияние на други фактори от геополитическата карта“, коментира Цветанов.