Гледай
на живо

Да платиш 2600 лева при изключено парно

Отбелязваме световния ден на потребителя

Да платиш 2600 лева при изключено парно На 15 март празнуваме Световния ден на потребителя. Той е въведен в Америка още през 1962-ра година.... thumbnail text
На 15 март празнуваме Световния ден на потребителя. Той е въведен в Америка още през 1962-ра година. В България датата се отбелязва от 1991 година насам.
 
Навръх празника Красимир Маринов получава неочакван подарък от Топлофикация-София. Осъден е да заплати на дружеството сумата от 2600 лева, въпреки че парното му е изключено.
 
 "От седем години съм си свалил радиаторите. нямам ги, декларирал съм ги и те са ми ги запечатали, пломбите там са сложени.", обясни потърпевшият.
 
Сметката  е за така наречената такса сградна инсталация. Дължимата сума се оказва непосилна за 6-членното семейство на Красимир, което се издържа с 1200 лева на месец.
 
"Имам съпруга, две деца, голяма дъщеря  и син на 19 години, който е студент тази година.  Шестият член на семейството ми е фактически внучката, която си иска своето.", разказва Красимир.
 
Надеждата на мъжа е да получи разсрочване, по закон обаче дори това да стане, той трябва да внесе като първа вноска 30% от парите.
 
В положението на Красимир са още стотици ползватели на услугите на Софийското дружество. От тяхно име име той днес се срещна с лидера на левицата Корнелия Нинова. Нинова  участваше в среща с представителите на Федерацията на потребителите в България, за да обсъдят сходни на този проблеми и да потърсят заедно решение.
 
"Вие чувате, че всичко, което се прави в момента е в защита на големите, на монополистите, но корпорациите, които изтикват по всякакъв начин- с цени, с такси на услуги, човека се оплака. По всякакъв начин последните пари на потребителите. Това трябва да се промени.", коментира Корнелия Нинова.
 
А, за да се промени, от Федерацията на потребителите в България настояват за редакция на редица закони, между които този за енергетиката, премахването на спорните чл. 417  и 410 от ГПК, приемане на второ четене на Закона за храните и редица други. Дали това ще това ще се случи в този или в някой следващ парламент, предстои да разберем.