София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Димитър Ганев: ГЕРБ запазва доминацията си в местната власт

По думите му партиите четат резултатите от изборите както дяволът чете Евангелието

4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Политическият анализатор Димитър Ганев гостува в предаването „Делници“ при Николай Колев по телевизия „Евроком“. Специалистът коментира оценките на местните избори.

По думите му партите четат изборните резултати като дяволът Евангелието.

„Вотът несъмнено показа продължаване на доминацията на ГЕРБ в местната власт и утвърждаване на ролята на партията. Опасността за ГЕРБ беше да постигнат „символни загуби“ - например столицата. Тя все пак беше опазена. Резултатите във втория тур показаха изключително малка разлика между г-жа Фандъкова и г-жа Манолова. Фандъкова е една от емблемите на ГЕРБ. Подобна загуба щеше да е доста тежка за партията“, заяви Ганев.

По думите му Мая Манолова би могла да се замисли за по-сериозни планове, като например да атакува властта на централно ниво, ако беше седнала на кметското място. Той оцени кампанията в София по-скоро като позитивна – имало е сблъсък на мнения, спазил се е добрият тон при конфронтациите между различните кандидати.

Анализаторът сподели още, че е невъзможно столицата да бъде спечелена с купени гласове.

„Фандъкова имаше около 20 000 гласа пред Манолова. Факт е, че след изборите една от основните теми, която беше повдигната, беше за честността и за свободата на изразяване. По време на избори натискът върху вота е най-силен. Вотът на един човек е много по-тежък на местни избори, отколкото на президентски и парламентарни избори“, допълни той.