София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Димов: Държавата държи под контрол ситуацията

Министърът на околнита вода и водите посети Брегово

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министърът на околната среда и водите Нено Димов посети видинската община Брегово, заради обявеното бедствено положение там. Водата там се изпомпва, но още има риск за населението. Проблемът е с подпочвените води, които се повишават.

Министър Нинов бе категоричен, че няма замърсяване на питейната вода в населените места на община Брегово. Той заяви, че и през следващите три дни ще се взимат проби от водата, за да се следи състоянието и при промяна ще бъде съобщено на населението.

„Разбрах, че е имало въпрос: къде е държавата? Искам да покажа, че държавата държи под контрол ситуацията в страната. Вчера министрите Нанков и Московски бяха в районите където има проблеми. Миналата седмица с министъра на земеделието бяхме в Тича. Така че, държавата си е на мястото и предприема необходимите мерки, с които да гарантира живота, здравето и безопасността на хората“, заяви министър Димов.

Той добави, че министърът на земеделието и храните Румен Порожанов е поел ангажимент след оттеглянето на водата да бъдат направени оценки и да бъдат компенсирани земеделците, които имат реални загуби.

Министър Димов заяви, че състоянието на реките и язовирите в цялата страна са под постоянно наблюдение и към днешна дата нямаме основание за притеснение.