София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Директорът на ЦРУ се е срещнал с Ким Чен ун

Помпео е осъществил тайно пътуване до Северна Корея

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Директорът на ЦРУ Майк Помпео, номиниран от президента Доналд Тръмп за поста държавен секретар на САЩ, е предприел тайно пътуване до Северна Корея, където се е срещнал лидера  Ким Чен ун. Това съобщи във вторник от  вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на източници в американската администрация.

"Тази извънредна среща между един от най-доверените емисари Тръмп и авторитарен лидер на престъпна държава е част от усилията да се поставят основите за преки преговори между Тръмп и Ким Чен ун около ядрената програма за развитие на оръжия на Северна Корея", пише вестникът.

Помпео осъществи тайното пътуване до КНДР малко след като Тръмп го номинира за поста на държавен секретар. Това се случи на 13 март, когато ръководителят на Белия дом написа на своята Twitter страница, че вместо Рекс Тилърсън, Държавният департамент ще бъде начело с Помпео. Сенатът на Конгреса все още не е одобрил това назначение.

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс отказа да потвърди или отхвърли информацията. "Администрацията не коментира пътуванията на директора на ЦРУ", каза тя в изявление. "ЦРУ също отказа да коментира", пише вестникът, "както и правителството на Северна Корея."

Както отбеляза Тръмп във вторник, "много скоро ще имам разговор с Ким Чен ун". "Това вероятно ще се случи в началото на юни или дори по-рано, в зависимост от развитието на събитията", продължи той. Президентът също така посочи, че се разглеждат "пет места", където те биха могли да общуват лице в лице.