София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Джонсън обещава да сключи сделка с ЕС преди края на годината

Тя ще бъде приложена, ако торите спечелят парламентарните избори

пропускане
4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Британската управляваща Консервативна партия ще включи в своя изборен манифест обещание да представи сделка с ЕС за Brexit преди края на годината.

Тя ще бъде приложена, ако торите спечелят парламентарните избори, насрочени за 12 декември. "Предварителният ми коледен подарък за страната ще бъде да върна законопроекта за Brexit [на депутатите] и да накарам парламента да работи за хората", коментира британският премиер.

По-рано Джонсън обеща, че Великобритания ще излезе от ЕС преди 31 януари 2020 г. и тази позиция коренно се различава от тази на опозиционната Лейбъристка партия, ръководена от Джеръми Корбин. В случай на идване на власт Лейбъристката партия възнамерява да постигне нова сделка с ЕС и в рамките на шест месеца да проведе нов референдум за членството на Кралството в Европейския съюз. В същото време самият Корбин обещава да запази неутрална позиция по въпроса за Brexit.

Лидерът на Консервативната партия описа решението си да върне декларацията за оттегляне от ЕС в парламента за ратифициране още през декември 2019 г. като „ранен коледен подарък“ за гласоподавателите, които не искат повече бавене на процеса по Брекзит.